Portugese premier stelt minderheidsregering voor

In Portugal heeft premier Pedro Passos Coelho zijn minderheidsregering voorgesteld aan president Anibal Cavaco Silva. Zijn centrumrechtse Partido Social Democrata (PSD) heeft weliswaar de parlementsverkiezingen van begin deze maand gewonnen, maar heeft de meerderheid niet in het parlement. Links wil niet samenwerken met Passos Coelho.

Passos Coelho, die in 2011 aan de macht kwam, won de parlementsverkiezingen van 4 oktober aan het hoofd van een rechtse alliantie van partijen die 38,6 procent van de stemmen haalde. De socialistische PS van Antonio Costa haalde 32,6 procent.

Passos Coelho is er niet in geslaagd een grote coalitie met de PS te smeden, maar hij en Costa hebben elkaar niet gevonden. De premier wil het strenge besparingsbeleid van de afgelopen jaren voortzetten, mede op vraag van de Europese Unie, maar Costa wil het roer omgooien.

Links heeft de meerderheid in het parlement en is er al in geslaagd de socialist Eduardo Ferro Rodrigues te laten verkiezen tot nieuwe parlementsvoorzitter. Costa krijgt onder meer de steun van Bloco do Esquerda (Links Blok), dat zijn inspiratie vindt bij onder meer Syriza, in Griekenland. Een linkse coalitie zou een primeur zijn in Portugal, ruim 40 jaar na de Anjerrevolutie.

Meest gelezen