"Borstreconstructies moeten worden terugbetaald"

Borstreconstructies zouden net als borstimplantaten moeten worden terugbetaald door de ziekteverzekering. Dat vindt MNM-presentatrice Ann Reymen, die daarover een open brief schreef aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). "Zo'n ingrijpende keuze mag niet afhangen van je budget", zegt Reymen.

MNM-presentatrice Ann Reymen liet zelf haar borsten preventief weghalen, omdat ze belast is met het erfelijke borstkankergen, waardoor ze een grote kans heeft om borstkanker te krijgen.

Reymen liet meteen ook haar borsten reconstrueren op basis van eigen weefsel. Borstreconstructies kosten een vrouw zo'n 4.000 euro, 2.000 euro per borst. Veel hospitalisatieverzekeringen passen een deel bij of betalen helemaal terug, maar niet allemaal. Kiest een vrouw daarentegen voor borstimplantaten, dan wordt de operatie wel volledig terugbetaald.

In een open brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block op de website van het magazine Knack klaagt Reymen dat verschil aan. "Ik vind dat zo'n ingrijpende keuze niet mag afhangen van je budget", zegt ze aan VRT Nieuws.

"Sommige vrouwen stellen zo'n reconstructie uit omdat ze het geld niet hebben om het met eigen weefsel te doen", zegt Reymen. Die vrouwen kiezen dan noodgedwongen voor borstimplantaten omdat die wel terugbetaald worden.

Vrouwen die geen lichaamsvreemd voorwerp in hun lichaam willen en dus een borstreconstructie met eigen weefsel willen laten uitvoeren, zouden die mogelijkheid moeten kunnen krijgen, besluit Reymen, "zonder drie grote vakanties te moeten laten vallen om dit te betalen.

Lees meer in Knack Weekend

Het volledige verhaal van Ann Reymen en haar motivatie om dat verhaal te doen kunt u deze week in Knack Weekend lezen.

"Reconstructie met eigen weefsel is op termijn efficiënter en beter voor de patiënt"

ARCHIEF: Borstreconstructie met eigen weefsel, wat is dat precies?

Meest gelezen