Meer vrouwen laten zich vaccineren tegen kinkhoest

Bijna 65 procent van de zwangere vrouwen laat zich vaccineren tegen kinkhoest. Dat blijkt uit een studie van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties van de Universiteit Antwerpen en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Toch moet er nog meer gesensibiliseerd worden, zegt de Hoge Gezondheidsraad.
Science Photo Library

Omdat kinkhoest steeds vaker voorkomt, raadt de Hoge Gezondheidsraad alle zwangere vrouwen en hun partner aan om zich nog tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Sinds anderhalf jaar is het vaccin ook gratis.

Die inspanningen werpen hun vruchten af, want in enkele jaren tijd is het aantal gevaccineerde vrouwen dus gestegen tot 65 procent. Maar, dat cijfer mag en moet nog stijgen, zegt professor Elke Leuridan, van de Hoge Gezondheidsraad. "Uit ons onderzoek blijkt dat 8 op de 10 zwangere vrouwen weten dat ze zich beter laten vaccineren tegen kinkhoest. Maar dat wil ook zeggen dat 2 op de 10 niet op de hoogte zijn. Dat cijfer moet nog naar omlaag."

Leuridan wijst er op dat vrouwen met een lagere opleiding vaak minder goed gevaccineerd zijn, meestal omdat ze het niet weten. Ze roept gynaecologen, vroedvrouwen en huisartsen dan ook op om alert te zijn dat die mensen goed geïnformeerd worden.

Kinkhoest komt steeds vaker voor

Hoewel de meeste mensen als kind zijn gevaccineerd tegen kinkhoest, komt de ziekte de laatste jaren steeds vaker voor. Vorig jaar waren er in België bijna 1.400 gevallen van kinkhoest, in 2013 waren het er 800, in 2012 400 en in 2011 nauwelijks 200.

De vaccins die mensen als kind kregen, beschermen niet levenslang, en dus kan je als volwassene de ziekte opnieuw krijgen. Volwassenen met kinkhoest hebben gedurende enkele weken last van een zware hoest. Voor baby’s is de ziekte heel ernstig. Zuigelingen met kinkhoest worden bijna altijd opgenomen in het ziekenhuis en de ziekte is in zeldzame gevallen ook dodelijk.

De meeste baby’s worden gevaccineerd wanneer ze ongeveer twee maanden zijn, maar pas wanneer ze ongeveer vier maanden oud zijn, zijn ze effectief beschermd tegen de ziekte. Als de moeder gevaccineerd wordt tijdens de zwangerschap, heeft een pasgeboren baby op die manier de nodige antistoffen.

Bovendien kan de baby de ziekte alvast niet krijgen via de moeder. Om die reden wordt ook gevraagd aan iedereen die regelmatig in de buurt komt van jonge zuigelingen, zoals de vader of grootouders, om zich te vaccineren.

Meest gelezen