Privacycommissie ontving klachten over brieven Turkse premier

De Belgische Privacycommissie heeft verschillende klachten ontvangen van Turken die in België wonen en die onlangs een brief in de bus kregen van de Turkse AK-Partij. Daarin werd opgeroepen om op de AKP van de Turkse president Tayyip Erdogan te stemmen. De Privacycommissie heeft de AKP in Brussel al om opheldering gevraagd.
De Turkse president Erdogan.

Niet alleen Belgische Turken, maar ook Turken in Nederland en Duitsland kregen een dergelijke brief. De brieven waren bizar genoeg afgestempeld in Oostenrijk.

"Het is logisch dat je dit soort brieven krijgt in campagnetijd. Maar het is niet logisch dat je als niet-lid van de AKP zo'n brief krijgt op je privéadres", schetst VRT-journaliste Fatma Taspinar het probleem. "Het gaat om een heel persoonlijke brief op je naam. Al die Turken vragen zich af hoe de AKP aan hun adres komt".

De Privacycommissie heeft nu verschillende klachten ontvangen en gaat de zaak onderzoeken. "Er zijn zes klachten binnengekomen. Mensen die vragen vanwaar het adres vandaan komt waarop ze zijn aangeschreven voor die politieke propagandabrieven", aldus voorzitter Willem Debeuckelaere. "Wij hebben contact opgenomen met AKP Brussel en hebben de vraag gesteld. Ze hebben 45 dagen de tijd om daarop te antwoorden. Wij wachten nu op het antwoord."

Op 1 november zijn het algemene verkiezingen in Turkije. Dat is voor de tweede keer in vijf maanden tijd. President Erdogan hoopt dat zijn AK-Partij kan rechttrekken wat in juni is scheefgelopen. Toen verloor de AKP zijn absolute meerderheid.

Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken moet Turkse ambassadeur ontbieden

De Nederlandse minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken moet van de Tweede Kamer de Turkse ambassadeur in Den Haag onmiddellijk ontbieden. Koenders moet de Nederlandse afkeer overbrengen over de brief van de Turkse regeringspartij AK aan Turkse-Nederlanders.

De Nederlandse regering noemde de brief al volstrekt ongepast en in strijd met de integratiedoelen van het kabinet. Maar een meerderheid in de Kamer van SP, VVD, D66 en CDA vindt dat niet genoeg. Ze vinden de brief intimiderend en bedreigend. De brief toont volgens de Kamer de "lange arm van Ankara", oftewel de invloed van de Turkse overheid op Turken in Nederland.

De Turkse ambassadeur in Den Haag moet nog voor de Turkse verkiezingen zondag op het matje worden geroepen en bovendien moet de brief worden gemeld aan de OVSE-waarnemers bij de Turkse verkiezingen.

Meest gelezen