Volkskrant biedt excuses aan voor plagiaat

Een stagiair van de Nederlandse krant Volkskrant heeft plagiaat gepleegd. In de krant van vandaag biedt hoofdredacteur Philippe Remarque daar zijn excuses voor aan. De Morgen heeft de voorbije maanden een aantal artikelen van de Volkskrant overgenomen en heeft die intussen verwijderd van de website.

Een stagiair van de Volkskrant heeft de voorbije weken zonder bronvermelding alinea's overgenomen van andere media. Hij bracht uitspraken die geïnterviewden hadden gedaan met andere media alsof ze tegen hem waren gedaan.

In het ernstigste geval heeft de verslaggever in opleiding een heel interview bij elkaar geknipt en geplakt, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque in een verontschuldiging in de krant. De redacteur wordt met naam genoemd in het artikel.

"Onvoldoende opgelet"

Remarque biedt zijn excuses aan aan de lezers en de auteurs en media wier werk is misbruikt. Ook steekt hij de hand in eigen boezem. "Ik en andere leidinggevenden op de krant hebben onvoldoende opgelet.(..) We slaan ons voor ons hoofd dat we dit hebben laten gebeuren."

De vraag geldt des te meer, omdat de stagiair er aan het begin van zijn stage een keer op werd betrapt dat hij zonder bronvermelding citeerde uit NRC Handelsblad. Hem werd toen gezegd dat dat een journalistieke doodzonde was.

Volgens Remarque heeft de verslaggever veel spijt betuigd over zijn daden. Zodra het plagiaat aan het licht kwam, eind vorige week, heeft de krant zijn werkzaamheden beëindigd. De artikelen van de stagiair staan nog twee weken online. Ze zijn voorzien van een waarschuwing. Over twee weken worden ze van de website gehaald. De reden dat de krant zijn naam bekendmaakt, is "om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren", aldus de hoofdredacteur.

Trouw

De vorige keer dat een verslaggever bij een krant het veld moest ruimen om vergelijkbare redenen, was in 2014. Dagblad Trouw ontsloeg toen een redacteur, nadat was gebleken dat hij bronnen had verzonnen. De krant schrapte 126 artikelen van zijn hand, waaronder een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een "shariadriehoek" in de Schilderswijk in Den Haag.

De Morgen ook slachtoffer van plagiaat

De Vlaamse krant De Morgen meldt dat de krant de voorbije maanden een tiental artikelen van de stagiair heeft overgenomen van De Volkskrant. De Morgen heeft de stukken van de stagiair offline gehaald en excuseert zich ook bij zijn lezers.

Meest gelezen