Stichting Lezen heet voortaan Iedereen Leest

Stichting Lezen Vlaanderen verandert haar naam naar Iedereen Leest. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) aangekondigd bij de opening van de Boekenbeurs in Antwerpen. Met deze naamsverandering wil de leesbevorderingsorganisatie haar toekomstige opdracht kracht bijzetten: méér mensen goesting doen krijgen in lezen. "Meer leesplezier, meer lezers!", zo luidt de missie van Iedereen Leest.

Sinds haar oprichting in 2002 initieert Stichting Lezen leesbevorderingsprogramma’s voor jong en oud, zoals Boekbaby’s, de Voorleesweek, de Jeugdboekenweek, de Kinder- en Jeugdjury en de Boekenzoeker.

Als netwerkorganisatie en expertisecentrum leesbevordering zal Iedereen Leest in opdracht van minister Gatz en in het kader van het geïntegreerde letterenbeleid, gecoördineerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren, voortrekker zijn van een breedgedragen en domeinoverschrijdend leesbevorderingsbeleid.

"Wie graag leest, leest meer. En wie meer leest, leest beter"

Met de naamsverandering wil de organisatie onderstrepen dat de toegang tot lezen voor iedereen mogelijk moet zijn. Iedereen Leest wil de cruciale rol van leesplezier in het geletterdheidsdiscours beklemtonen. "Met de naam Iedereen Leest willen we het dynamische, enthousiasmerende en uitdagende karakter van onze opdracht beklemtonen", zegt directeur Sylvie Dhaene. "De nieuwe naam sluit ook aan bij onze missie: iedereen, van jong tot oud, aan het lezen krijgen én houden. Zo vroeg mogelijk en zo lang mogelijk. Want wie graag leest, leest meer. En wie meer leest, leest beter."

"Leesbevordering staat hoog op mijn prioriteitenlijst voor de komende jaren", zegt minister Gatz. "Krachten bundelen om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen, dat is de toekomst. Iedereen Leest zal als verbinder en inspirator deze uitdaging oppakken. De nieuwe naam ademt openheid, vastberadenheid en houdt een belofte in voor de toekomst: iedereen aan het lezen krijgen. Een ambitie die ik graag wil ondersteunen."

Iedereen Leest heeft van 31 oktober tot 11 november een stand op de Boekenbeurs (hal 1, stand 117), zodat ook het grote publiek kennis kan maken met de nieuwe naam en huisstijl.

Meest gelezen