Vrije Universiteit Brussel is gelanceerd op de beurs

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wordt sinds vanochtend verhandeld op de beurs. De universiteit heeft obligaties uitgegeven, een soort lening waarop beleggers kunnen intekenen, en heeft zo ruim 60 miljoen euro opgehaald. Dat zei rector Paul De Knop in De Ochtend op Radio 1.

Een universiteit die naar de beurs trekt, het is ongezien in Vlaanderen. Maar de VUB is volgens rector De Knop ongelofelijk hard aan het groeien en heeft dus geld nodig om de studenten en onderzoekers de nodige ruimte en mogelijkheden te bieden.

"We groeien enorm. Al zeven jaar op rij stijgt ons aantal studenten en onderzoekers en we willen hen de ideale infrastructuur aanbieden. De overheid heeft daar niet de middelen voor en dus moeten we inventief zijn."

De universiteit liet eerder al gebouwen oprichten via privaat-publieke samenwerking en deed al aan fundraising. "Derde stap is dus dat we naar de beurs gaan om geld op te halen", aldus De Knop.

Aanvankelijk wilde de universiteit zo 50 miljoen ophalen, maar "de voorwaarden bleken zo gunstig dat we voor meer zijn gegaan, 61,5 miljoen euro", zegt De Knop. Kandidaat-beleggers moeten minimaal 250.000 euro op tafel leggen, en u en ik kunnen er niet op intekenen. "Ik moet u teleurstellen, u kan dat zelf niet doen. Het zijn institutionele beleggers", aldus De Knop. "Zelfs een belegger uit het buitenland heeft erop ingetekend."

De universiteit wil met het geld onder meer 650 studentenkamers en een onderzoeks- en cultuurtoren bouwen.

De Knop opent beursdag

Rector De Knop mocht vanochtend de bel in het beursgebouw rinkelen en gaf dus zo het startsignaal van deze beursdag (foto bovenaan). "Wij noteren op Euronext. Het is een primeur, het is nog nooit gebeurd in West-Europa", aldus een trotse rector.

Meest gelezen