Schauvliege verdeelt boscompensatiefonds onder gemeenten

De 8 miljoen euro in het boscompensatiefonds zal verdeeld worden onder alle gemeenten. Dat zegt minister van Omgeving en Milieu Joke Schauvliege (CD&V) in Het Belang van Limburg. Over het fonds was de jongste weken heel wat commotie. De minister heeft het in de krant ook over het klimaatakkoord en de felle kritiek die ze moet slikken.
Jasper Jacobs

In het boscompensatiefonds zit geld dat bedoeld is voor het aanplanten van nieuwe bossen. Het gaat om compensaties die bedrijven betalen om bos weg te halen. Maar het geld wordt voorlopig niet gebruikt. Het was cabaretier Wouter Deprez die de discussie op gang bracht in "De afspraak". (Bekijk dat fragment hier.)

Minister van Omgeving en Milieu Schauvliege is de discussie zat. Daarom gaat ze de 8 miljoen euro die nu nog in het fonds zit, verdelen tussen de gemeenten op basis van criteria zoals het aantal inwoners, de oppervlakte en de beschikbare ruimte om bos aan te planten.

Haar beslissing moet wel nog worden goedgekeurd door de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole van begin volgend jaar. "Dat kan geen probleem zijn nu iedereen vindt dat het geld zo snel mogelijk moet worden gebruikt waarvoor het dient", zegt de minister in de krant.

"We staan met de rug tegen de muur en moeten slagen"

Schauvliege lag de voorbije dagen ook onder vuur voor het klimaatakkoord dat ze onderhandeld heeft met de federale regering en de gewesten. Vooral de N-VA was erg scherp. "Het is een goed akkoord, daar blijf ik bij", zegt de minister. "Daar is zes jaar over onderhandeld, zonder succes. Wij zijn er nu wel in geslaagd om een akkoord te sluiten."

Over het dossier zal nu opnieuw onderhandeld worden, maar de tijd dringt. "Voor eind november moeten we een akkoord hebben, want dan begint de klimaatconferentie van Parijs. We staan met de rug tegen de muur en moeten slagen."

"Leugenaar was een brug te ver"

Schauvliege had na de rel rond het logistiek bedrijf Essers in Genk een gesprek met Deprez op haar kabinet. "Het was een heel aangenaam gesprek waarbij hij heel veel vragen had. Ik was dan ook verrast dat hij me daarna in zijn gesprek met Bart Schols in "De afspraak" een leugenaar noemde. Dat is een brug te ver en onjuist. Daarom heb ik gereageerd." 

De West-Vlaamse voelt zich nog gesteund door haar partij, maar vindt het wel tijd voor zelfreflectie. "Dit is een spiegelmoment. Ben ik wel goed bezig? Ik neem de dingen mee die ik hieruit kan leren. Zo zal ik meer offensief moeten communiceren", zegt ze.

Framing

Schauvliege zegt dat ze zich inhoudelijk probeert te verdedigen, maar dat ze een gevecht voert tegen framing. "Men probeert iets in de markt te zetten: Joke kan het niet. Dat wordt opnieuw en opnieuw herhaald. Uiteindelijk begint iedereen het te geloven. Je kunt het vergelijken met pestgedrag aan de schoolpoort. De mensen hebben dat door."

Meest gelezen