De Wever aan Van Grieken: "U pleit eigenlijk voor een Derde Wereldoorlog"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft in "De zevende dag" de degens gekruist met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over de vluchtelingencrisis. In een fel debat verweet De Wever Vlaams Belang "ranzigheid en onmenselijkheid". Volgens Van Grieken doet de regering onvoldoende om de toestroom te stoppen.

"Na dertig jaar in de oppositie hebt u nog nooit iets bereikt. Niemand wil met u samenwerken", stelde De Wever. "Als uw kopman Filip Dewinter bij (de Syrische president) Assad op de koffie gaat en zegt dat het de slechtste nog niet is (...), als Dewinter in de Kamer staat te zwaaien met de Koran als bron van alle kwaad en in de Antwerpse gemeenteraad voorstelt dat elke moskee waar de Koran ligt, onmiddellijk dicht moet, dan pleit u eigenlijk voor de Derde Wereldoorlog. Staat u daar achter?", klonk het scherp.

Even later stelde De Wever dat hij niet zal instemmen met voorstellen van Vlaams Belang. "Als u morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, dan zal ik die nog niet meestemmen", luidde het. Wat Dewinter voorstelt, is van "een ranzigheid en onmenselijkheid" die N-VA nooit zou aan de dag leggen, luidde het. "U moet niet janken dat u aan de zijlijn staat."

VIDEO - De Wever: "Zelfs op simpele vragen hebt u geen antwoord"

Van Grieken maakte van het debat gebruik om de maatregelen van de regering, met N-VA'ers op sleutelposten, aan te vallen. Hij zei niet onder de indruk te zijn van de regeringsmaatregelen, wetende dat er dit jaar 200.000 asielzoekers zouden aankomen - een cijfer dat De Wever afdeed als "paniekzaaierij". Van Grieken hekelde nog dat ons leger beter zou worden ingeschakeld om de buitengrenzen van Europa te bewaken, "in plaats van te fungeren als een veredelde taxidienst van Noord-Afrika naar Europa".

Beide voorzitters kregen de vraag wat ze zouden doen met een bootje vluchtelingen voor de Libische kust, op voorwaarde dat ze een volstrekte meerderheid hebben. "We moeten ze redden, maar daarom niet naar Europa brengen", stelt Van Grieken. "Een push-back naar Libië kan niet", stelt De Wever. Volgens hem zou dat wel moeten in het geval van Turkije, omdat dat beschouwd wordt als een veilig land.

VIDEO - Schip met vluchtelingen, wat doen De Wever en Van Grieken?

De Wever is het eens met Van Grieken dat Europa haar buitengrenzen zou moeten sluiten. De Wever hoopt dat in dat debat vooruitgang kan geboekt worden "zodra mevrouw Merkel uit haar delirium is ontwaakt". De Duitse bondskanselier heeft volgens de N-VA-voorzitter "enorme fouten" gemaakt door de vluchtelingen "uit te nodigen".

"Wij nemen onze humanitaire verantwoordelijkheid", zegt De Wever over het beleid van de regering. Hij herhaalde dat ons land die stroom asielzoekers niet uitnodigt, maar dat de vluchtelingen hier nu eenmaal staan. "Wij zorgen voor voldoende opvang, die basic is", aldus De Wever. Hij wil van Van Grieken horen wat hij dan met de vluchtelingen zou doen die in Brussel aankomen. "Meer gesloten centra openen", antwoordt Van Grieken na wat aandringen.

VIDEO - Van Grieken: "U blijft dweilen met de kraan open"

Bekijk het volledige debat tussen De Wever en Van Grieken:

Meest gelezen