11 Congolese adoptiekinderen kunnen na twee jaar naar België komen

Elf kinderen, die in Congo geadopteerd zijn door Belgische ouders, kunnen eindelijk naar ons land komen. De ouders zitten al twee jaar te wachten op de kinderen. De gezinnen die de Congolese kinderen zullen adopteren komen naast België uit Italië, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, de VS en Canada.

"We hebben toestemming gegeven voor 69 kinderen om het nationale grondgebied te verlaten", bevestigde de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba aan de pers. Hij zei dat na een ontmoeting met de ambassadeurs van de meeste betrokken landen. Ook drie zwaar zieke kinderen mogen vertrekken.

Op de vergadering met de ambassadeurs was ook de Belgische ambassadeur in Congo, Michel Latschenko, aanwezig. Latschenko kreeg te horen dat twaalf dossiers, die betrekking hadden op elf kinderen, goedgekeurd waren. Minister Reynders van Buitenlandse Zaken (MR) zei aan Belga dat hij met de ambassade in Kinshasa alles in het werk ging stellen om de kinderen zo snel mogelijk naar België  te brengen.

De minister had vanmiddag een ontmoeting met de adoptiegezinnen. Reynders bedankte hen voor de discretie die ze in deze delicate zaak in acht genomen hebben. Er zijn veelvuldige contacten geweest met de Congolese autoriteiten op verschillende niveaus, met inbegrip van de premier en de president.

Grenzen dicht

Eind 2013 sloot Kinshasa de grenzen voor kinderen die door buitenlanders geadopteerd waren. De Congolese autoriteiten hadden naar eigen zeggen vernomen dat geadopteerde Congolese kinderen in bepaalde landen mishandeld werden of door homokoppels geadopteerd waren, wat door de Congolese wet verboden is.

Het moratorium werd in september 2014 voor onbepaalde tijd verlengd. Een drama voor de betrokken families, omdat ze op duizenden kilometers van hun geadopteerd kind verbleven. Datzelfde jaar werd de Belgische Laurence Sénéchal tot een half jaar cel en een boete veroordeeld omdat ze geprobeerd had een meisje van zes, dat ze geadopteerd had, het land uit te smokkelen door immigratieambtenaren om te kopen.