"Crash niet te wijten aan technisch mankement of menselijk falen"

De crash van het Russische vliegtuig in de Sinaï-woestijn in Egypte zaterdag is volgens luchtvaartmaatschappij Kogalymavia niet te wijten aan een technisch mankement of menselijk falen. Het moet dus om een externe factor gaan. Op een persconferentie zei de maatschappij dat een Airbus alleen in de lucht kan uiteenspatten door doelbewuste acties.

Volgens Alexander Smirnov, plaatsvervangend algemeen directeur van Kogalymavia, is de crash het resultaat "van een technische of fysieke actie".

De luchtvaartmaatschappij wijst erop dat het toestel in uitstekende staat was en dat de bemanning tijdens de laatste vijf vluchten voor de crash geen enkel technisch probleem gemeld heeft. Op 26 oktober zijn de motoren ook nog gecheckt en goedgekeurd. "Een technische fout of een fout van de crew wordt uitgesloten", klinkt het. Van bij het begin van de problemen moeten de piloten wel totaal de controle over het vliegtuig verloren hebben. "De piloten hebben niet meer geprobeerd contact op te nemen met luchtverkeersleiders op de grond."

De oorzaak van de crash blijft dus nog altijd onduidelijk. Het onderzoek van de zwarte dozen is bezig. Uit voorlopige vaststellingen zou blijken dat het vliegtuig niet van buitenaf geraakt is. Dat zou de hypothese van een raket vanop de grond weerleggen, maar een bom op het vliegtuig behoort dan nog altijd tot de mogelijkheden.

Een woordvoerder van het Kremlin heeft laten weten dat een aanslag nog steeds niet kan uitgesloten worden als mogelijke oorzaak van de crash. De Russische eerste minister Dmitri Medvedev vraagt een grondig onderzoek.

Bij de ramp in de Sinaï-woestijn kwamen 224 mensen om het leven. Het toestel was opgestegen in het Egyptische Sharm el Sheikh en was op weg naar Sint-Petersburg.