"Kiezers hebben gekozen voor eenheid en integriteit van Turkije"

De Turkse kiezer heeft gekozen voor "de eenheid en integriteit" van Turkije. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan afgelopen nacht gezegd, nadat de islamitisch-conservatieve AK-partij de absolute meerderheid behaalde in het parlement. Erdogan feliciteerde premier Ahmet Davutoglu met de verkiezingsoverwinning.

"Ons volk heeft zich duidelijk uitgesproken dat het de service en projecten verkiest boven de polemiek", aldus Erdogan. De president haalde uit naar de Koerdische rebellen van de PKK, met wie het conflict weer is opgelaaid. "Het verkiezingsresultaat is een belangrijke boodschap voor de PKK. De onderdrukking en het bloedvergieten kunnen niet samengaan met de democratie."

Het is de eerste reactie van Erdogan op de verkiezingsuitslag van zondag. Zijn partij AKP behaalde de absolute meerderheid in het parlement. Bij de vorige verkiezingen in juni had de AKP voor het eerst in 13 jaar die meerderheid verloren, waardoor het land meteen in een politieke crisis verzeilde en er geen regering kon worden gevormd. Doordat hij nieuwe verkiezingen uitschreef, haalt Erdogan nu zijn slag thuis.