Amerikaans politicus en acteur Fred Thompson overleden

De Amerikaanse politicus en acteur Fred Thompson is gisteren overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Thompson was in de jaren 90 senator voor Tennessee. In 2008 probeerde hij presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, maar dat mislukte.

Thompson was bij het grote publiek bekend als acteur in onder meer "Die hard 2", "Cape fear" en "The hunt for red october". In 1985 speelde hij zichzelf in de film "Marie", naast Sissy Spacek en Morgan Freeman. Voor zijn rol in de politieserie "Law & order" werd hij genomineerd voor een Emmy Award.

Bij het begin van zijn loopbaan begeleidde hij als advocaat de Republikeinen in de onderzoekscommissie naar het Watergate-schandaal uit 1972. Volgens sommigen speelde Thompson een sleutelrol bij het vrijgeven van de geluidsopnames uit het Oval Office, die geleid hebben tot het ontslag van Nixon in 1974.

"Fred was dezelfde man in de Senaat, in de filmstudio, op het marktplein en thuis", meldt zijn familie. "Hij had een enorm geloof in de uitzonderlijkheid van ons land. Hij geloofde dat Amerika aan elke jongen en elk meisje, in elke uithoek, de kans kon bieden om te slagen in het leven."

Zijn laatste termijn als senator eindigde in 2003. In 2008 probeerde hij presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, maar hij viel af omdat hij niet genoeg steun kon inzamelen. Fred Thompson is 73 geworden. Hij laat vijf kinderen na uit twee huwelijken.