Bedenker "Star Wars" krijgt eigen museum

Filmmaker George Lucas, de bedenker van de Star Wars-films en de Indiana Jones-saga, krijgt zijn eigen museum in Chicago. Het stadsbestuur heeft het eerste ontwerp van het gebouw met een overtuigende meerderheid goedgekeurd. Toch is het museum al omstreden nog voor de eerste steen is gelegd.
ABACAUSA.COM

De keuze voor Chicago als uitvalsbasis voor het Lucas Museum of Narrative Art is niet vanzelfsprekend. De Luke Skywalker Ranch, ter ere van een van de hoofdpersonages uit "Star Wars", staat immers in Californië. Toch viel de keuze deze keer op Chicago, omdat de vrouw van Lucas van daar afkomstig is.

Het huidige ontwerp schetst een complex van bijna 30.000 vierkante meter. Het museum komt vlak bij Soldier Field, een belangrijk sportstadion in Chicago. Bij de bouw van het museum zouden ook meteen extra parkeerplaatsen voor de sportfans worden voorzien. Rahm Emanuel, de burgemeester van Chicago, noemt het museum "een ongelofelijke toevoeging aan de bestaande Museum Campus".

Het ontwerp van het gebouw is omstreden. Zo is er onder meer protest tegen de grootte van het museum. Non-profitorganisatie Friends of the Parks heeft een klacht ingediend. Zij vinden dat "de openbare ruimte geclaimd wordt door privépersonen".

Het museum zou in 2019 zijn deuren moeten openen. Er zullen spullen uit verschillende van Lucas' films te zien zijn, naast kunstwerken en rekwisieten uit andere films.