Ben Weyts investeert in binnenvaart om vrachtwagens van de weg te halen

Vlaams Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) investeert 1 miljoen euro om palletvervoer via de binnenvaart te stimuleren. Hij schuift binnenvaart naar voren als "hét alternatief om een massa vrachtwagens van de weg te halen".

Onze waterwegen lenen zich niet alleen uitstekend voor containers en bulk, ook palletgoederen zoals bouwmaterialen of leeggoed kunnen perfect via het water vervoerd worden, vindt de minister. "Onze bedrijven laten groeien, zonder dat onze files groeien. Dat is de uitdaging."

De minister ziet de oplossing in het fijnmazig waterwegennetwerk waarover Vlaanderen beschikt. "Bedrijfsleiders staren zich soms blind op de file aan hun voordeur, terwijl er aan de achterdeur nog een waterweg met veel vrije capaciteit open ligt", meent Weyts. Hij stelt dat dankzij palletvervoer via binnenvaart vandaag al zo'n 8.000 vrachtwagenritten op de weg worden vermeden.