Drijvend windmolenpark voor Schotse kust

De Schotse regering heeft het licht op groen gezet voor een drijvend windmolenpark. Het windmolenpark, dat voor de kust van Aberdeenshire komt, wordt het eerste in zijn soort in Groot-Brittannië. Het gaat om een project van het Noorse oliebedrijf Statoil. De ingebruikname is gepland voor 2017.

Statoil wil ter hoogte van het stadje Peterhead, in het noordoosten van Schotland, vijf turbines met elk een kracht van zes megawatt in zee installeren. Samen zullen die 19.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.

Volgens het bedrijf moet het pilootproject "de haalbaarheid van de inplanting van verscheidene drijvende turbines in een regio met optimale windomstandigheden aantonen". De windmolens zullen gemonteerd worden op drijvende structuren waardoor het mogelijk wordt om de turbines in dieper water, verder van de kust, te installeren.

Dat heeft zo zijn voordelen. De windmolens zijn niet zichtbaar vanop het land, staan ook niet in de weg van de vissers, en door hun locatie kunnen genieten van hardere en meer stabiele wind.