Eerste officiële Belgische missie naar Cuba in acht jaar

Brussels staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (FDF) leidt van maandag tot woensdag de eerste officiële Belgische missie sinds acht jaar naar Cuba. De missie naar Cuba verloopt in de marge van de economische missie naar Canada, waaraan deelgenomen wordt door een delegatie van bedrijven uit de drie gewesten van het land.

Het laatste officieel bezoek dateert van 2007, toen onder leiding van minister van staat Jaak Gabriëls (Open VLD), aldus het kabinet van Jodogne.

"De Cubaanse economie zet haar deuren open en zou in de volgende jaren een boost moeten krijgen", stelt het kabinet van de Brussels staatssecretaris. Dat is het gevolg van de dooi tussen Havana en Washington.

Het Brussels agentschap voor buitenlandse handel en investeringen Brussel Invest & Export heeft deze week samen met de collega's uit Vlaanderen en Wallonië een gezamenlijke stand op de Beurs van Havana, de grootste multisectorale handelsbeurs van het land. België neemt deel aan seminaries om de troeven van het land in de verf te zetten. Er zijn ook contacten met drie Cubaanse ministers gepland.

Vorige week drong de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nagenoeg unaniem aan op het einde van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba, nadat drie maanden geleden de diplomatieke relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten hersteld werden.