Is het een buste van Elizabeth II? Of van Tom Hanks?

In Londen is een unieke buste van koningin Elizabeth II voorgesteld. Het gaat om het grootste werk ooit in Chinees porselein, gemaakt door de Chinese kunstenaar Chen Dapeng in het kader van het UK-China Year of Cultural Exchange. Jammer maar helaas: volgens critici lijkt het beeld meer op acteur Tom Hanks dan op het Britse staatshoofd.
Photoshot. All rights reserved.

Ze weegt zo'n twintig kilo en er waren liefste dertien pogingen nodig voor een exemplaar ongeschonden uit de gietmal kwam: de buste van Elizabeth II van de hand van Chen Dapeng die vandaag op de Winter Art and Antiques Fair in Londen is onthuld.

De buste is zonder meer uniek: nooit eerder is zo'n groot werk van Chinees porselein gemaakt. In tegenstelling tot gewoon porselein, zijn hiervoor wel zeventien ingrediënten nodig. Dat maakt het materiaal fragieler. Daarom duurde het drie maanden vooraleer Chen de buste klaar had.

Het werk naar levend model maken, was uiteraard niet mogelijk. Chen baseerde zich op foto's en video's van de Britse koningin. Uiteindelijk bleek hij nog het meeste te hebben aan een afbeelding in reliëf van haar op een koekjesdoos.

Ondanks het lange en harde werk, reageren critici genadeloos. De buste stelt dan wel Elizabeth II voor die "als een bloem uit de knop kom", volgens velen is de gelijkenis met haar pover. "Het werk is buiten proportie, de achterkant van het hoofd is te groot en ze heeft precies een dubbele kin", zegt Mark Hudson, de kunstcriticus van de Britse krant The Telegraph. "Uiteindelijk lijkt de buste meer op Tom Hanks dan op Elizabeth II."

FOTO: Chen Dapeng naast de buste

Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

FOTO: Koningin Elizabeth II

FOTO: Tom Hanks

lees ook