Jemenitische gezinnen op de vlucht voor cycloon Chapala

Op het eiland Socotra, dat deel uitmaakt van Jemen, zijn honderden gezinnen in veiligheid gebracht voor orkaan Chapala. Die bereikt windstoten tot 240 kilometer per uur. Dat komt overeen met een orkaan van categorie 4, de op één na krachtigste categorie.

Chapala gaat gepaard met grote golven, regen en felle rukwinden. Verschillende gezinnen zochten al beschutting in scholen en grotten. En veel mensen zijn nu naar hogergelegen gebouwen gebracht.

Het gaat om de krachtigste storm in tientallen jaren in Jemen. Er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gemeld. Wel zijn er verschillende gewonden, omdat de bewoners van het oostelijke deel van het eiland moeilijk bereikbaar zijn.

Unieke vegetatie en dieren

Socotra ligt in de Indische Oceaan op zowat 370 kilometer ten zuiden van de Jemenitische kust. Er wonen ongeveer 50.000 mensen, die vooral leven van de landbouw en de visvangst.

De UNESCO plaatste het eiland op de lijst met werelderfgoed wegens zijn unieke vegetatie, met onder meer de paddenstoelvormige drakenbloedbomen. Ook het dierenleven is uniek, met honderden soorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

De VN omschrijft orkaan Chapala als zeer ernstig. Volgens meteorologen zal de storm wel aan kracht afnemen wanneer hij over Jemen en Oman trekt.