Kasteel van Monte-Cristo krijgt grondige make-over

In Port Marly in de buurt van Parijs zijn ingrijpende renovatiewerken begonnen om het kasteel van Monte-Cristo van de ondergang te redden. Het is in de jaren 1840 gebouwd door de beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas die het naar zijn beroemde roman "De graaf van Monte-Cristo" vernoemde.
Het kasteel van Monte-Cristo.

Kapotte rioolbuizen, gebarsten daken, weggerot hout: het eens zo majestueuze kasteel van Monte-Cristo is vandaag slechts een schaduw van wat het ooit was. Om het tij te keren zijn verregaande renovatiewerken begonnen om het optrekje in de oude glorie te herstellen.

De werken zijn vandaag afgetrapt en moeten in mei volgend jaar klaar zijn. Als eerste zijn de fonteinen en het watersysteem in het omliggende park aan de beurt, zo meldt Frédérique Lurol, de directrice van het domein. Het totale kostenplaatje bedraagt 1 miljoen euro. De Franse staat neemt zowat de helft van dat bedrag voor haar rekening, voor de andere helft doet de organisatie achter het kasteel een beroep op giften.

Kasteel van If

Het kasteel is in de jaren 1840 in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van de beroemde Franse schrijver Alexandre Dumas, bekend van romans als "De drie musketiers" en "De graaf van Monte-Cristo". Eenmaal voltooid, vernoemde Dumas het kasteel naar dat laatste werk.

Hij liet ook een tweede kasteel in neogotische stijl bouwen. Dat kreeg de naam kasteel van If (foto onder), een verwijzing naar de gevangenis waar de held uit zijn roman veertien jaar zit opgesloten. Dat kasteel gebruikte hij als werkplek.

Mooie liedjes duren niet lang, ook niet voor Dumas. Aan het einde van de jaren 1840 zat de schrijver aan de grond en zag hij zich genoodzaakt het domein te verkopen. Hij verliet de plek definitief in 1851.

Tijdens de renovatiewerken zal het kasteel van If gesloten zijn. Het kasteel van Monte-Cristo zelf blijft de hele tijd open voor het publiek.