Mist hinderde verkeer op Europese luchthavens

Een dichte mist heeft vandaag de werking van verscheidene Europese luchthavens verstoord. Ook in Brussel waren er vertragingen. Op Heathrow in Londen, Europa's grootste luchthaven, werden 122 vluchten geschrapt. Mist veroorzaakte ook belangrijke vertragingen in onder meer Amsterdam en Frankfurt.

Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van het vliegverkeer, meldde ook vertragingen in Parijs, Stuttgart, Hamburg, Berlijn, Luxemburg en Brussel, al werd Groot-Brittannië het hardste getroffen.

"Het is zeldzaam mist te hebben die zoveel luchthavens over meerdere dagen treft", aldus een woordvoerder van Eurocontrol. "Wij stellen uitzonderlijk belangrijke vertragingen vast."

De mist beperkte de zichtbaarheid op Heathrow tot minder dan 100 meter, aldus de Britse weerdienst. Daardoor moesten er 122 vluchten geschrapt worden. Door de mist waren er ook vertragingen op de luchthavens van London City, Liverpool, Manchester, Glasgow, Belfast, Leeds Bradford en Cardiff.

Door het slechte weer telde Eurocontrol in totaal 122.000 minuten vertraging voor vluchten in Europa. In de loop van de dag verdween de mist op de meeste luchthavens. In Luxemburg daarentegen werd de toestand slechter.