Nieuw privacybeleid Snapchat doet wenkbrauwen fronsen

Voor je de meest recente update van Snapchat installeert, lees je beter even de kleine lettertjes in de nieuwe privacyovereenkomst. Daar staat immers zwart op wit in dat Snapchat alle rechten bezit op elk beeld dat je via de app deelt. Bovendien kan het bedrijf jouw beelden ten allen tijde screenen en deleten zonder bijkomende motivatie.

Omdat Snapchat alle beeldrechten op elke gedeelde foto bezit, kan het bedrijf dat beeldmateriaal publiceren waar en wanneer ze dat maar willen. Bovendien mag Snapchat jouw foto's ook delen met derden. Lees: adverteerders en bedrijven.

Daarbij komt nog dat Snapchat zich ook het recht toeëigent om elk beeldbericht via de app te bekijken, screenen of deleten "gelijk wanneer en voor welke reden", zo staat er in de privacyregels.

In een reactie laat Snapchat weten dat gebruikers zich geen zorgen moeten maken over hun privacy. "In ons privacybeleid staat nog steeds, net als voorheen dat berichten automatisch worden verwijderd van onze servers wanneer die zijn bekeken of zijn verlopen", luidt het in een blogtekst. Volgens het bedrijf zijn de privacyvoorwaarden herwerkt om ze "beter te kunnen begrijpen".

Snapchat heeft van vluchtige beelden zijn handelsmerk gemaakt. Je kan de berichten die je krijgt toegestuurd immers niet zomaar opslaan. Maak je toch een screenshot van een "snap", dan wordt de afzender daarvan op de hoogte gebracht.