Open VLD wil brede task force voor asielopvang

Open VLD pleit voor de oprichting van een ruime taskforce waarin alle bestuursniveaus samen de opvang van asielzoekers coördineren. De Vlaamse liberalen willen bijvoorbeeld de gouverneurs erbij betrekken omdat die het beste zicht hebben op lokale mogelijkheden en gevoeligheden. Maar ook de deelstaten, omdat het mogelijk noodzakelijk wordt dat decreten tijdelijk aangepast worden.

"De vluchtelingenstroom stopt niet, we zullen het niet redden met legerkazernes alleen", zegt vicepremier Alexander De Croo in de kranten van de Persgroep. "Er zijn andere gebouwen nodig en daarbij moeten we de gemeenten helpen."

"Burgemeesters zijn tot veel bereid, maar vaak ontbreekt de expertise, of zijn er wettelijke belemmeringen. Mensen onderbrengen in een leegstaand bedrijfsgebouw bijvoorbeeld, kan nu niet volgens de Vlaamse wooncode."

Bereidheid

Volgens Open VLD is er binnen de regering bereidheid voor zo'n brede taskforce. Het kan wel eens de opstap naar het langverwachte spreidingsplan worden. De Croo legt het voorstel vrijdag al voor aan het kernkabinet.