Opnieuw recordaantal vluchtelingen over Middellandse Zee in oktober

In oktober hebben iets meer dan 218.000 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee overgestoken op weg naar Europa. Dat is een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR.

De maand voordien leverde eveneens een recordaantal aankomsten op: 172.843. In oktober gaat het om 218.394 mensen die de oversteek maakten, aldus UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards.

De meerderheid van de vluchtelingen kwam, vanuit Turkije, aan in Griekenland, vooral op het eiland Lesbos. UNHCR verwachtte tot op heden dat 700.000 vluchtelingen hun toevlucht in Europa zouden zoeken. Gezien al meer dan 744.000 zijn aangekomen, zal het commissariaat de verwachtingen bijstellen.

1.400 vluchtelingen gered op drie dagen tijd

In 2015 kwamen ongeveer 3.440 mensen om het leven toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken op weg naar Europa. Het merendeel overleed op het traject naar Italië, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie IOM.

De Griekse kustwacht redde de afgelopen drie dagen naar eigen zeggen meer dan 1.400 vluchtelingen en migranten op de Egeïsche Zee. Vanochtend strandde nog een vissersboot met 200 opvarenden aan het Griekse eiland Rhodos.