Opnieuw uitzonderlijk veel eikels dit jaar

Wie op deze mooie herfstdag in het bos of in het park heeft gewandeld, heeft het misschien al opgemerkt: er zijn dit jaar - net als vorig jaar - opvallend veel eikels en noten. "En dat is vooral goed nieuws voor de natuur", klinkt het bij Natuurpunt.

In Nederland was het aan het begin van de herfst al even in het nieuws: er zijn daar dit jaar opvallend veel eikels en beukennootjes. Bij onze noorderburen wordt effectief geteld en bijgehouden hoeveel het er per jaar zijn; in ons land gebeurt dat niet. Natuurpunt laat weten dat het op basis van de Nederlandse cijfers en in combinatie met eigen waarnemingen veilig is om te stellen dat er ook in België opvallend veel noten zijn dit jaar.

Het is vooral uitzonderlijk dat dit vorig jaar ook al het geval was. Normaal gesproken worden goede jaren afgewisseld met mindere jaren. "Het is een erg goed mastjaar met dus veel vruchten", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt aan onze redactie. "En dat is een goede zaak voor de natuur. Hoe meer vruchten, hoe meer voedsel voor bijvoorbeeld muizen deze winter. Hoe meer muizen er zijn, hoe meer roofvogels."

"Vogelsoorten die noten eten - zoals vinken - zullen makkelijker voedsel vinden in het bos en kunnen daardoor minder in onze tuinen te zien zijn." Ook voor everzwijnen wordt het gemakkelijker om de winter door te komen. "Al is dat effect wel afgevlakt doordat veel everzwijnen maïs "stelen" van de landbouw." En die hoeveelheid maïs waarmee ze zich kunnen voeden; blijft elk jaar ongeveer even groot.