OVSE over Turkse verkiezingen: "Manipulatie en intimidatie"

De parlementsverkiezingen, gisteren, in Turkije werden gekenmerkt door gewelddadige incidenten en pogingen van de AKP-regering om de pers monddood te maken. Dat zeggen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in een rapport dat samen met de Raad van Europa en het Europees Parlement is opgesteld.

Op een persconferentie in Athene stelde Andreas Gross, een Zwitsers lid van de Raad van Europa, dat de verkiezingen wel vrij waren, maar weinig redelijk tegenover de oppositiepartijen. "De stembusgang vond plaats in een klimaat van angst en angst is de vijand van de democratie", zei Gross.

Duitse waarnemers stelden vraagtekens achter de ongewone snelheid waarmee verkiezingsresultaten werden meegedeeld. Op korte tijd stond 70 procent van de uitslag al vast. In Turks Koerdistan werden kieslustigen geïntimideerd door vaak zwaarbewapende veiligheidsmensen.

De vicevoorzitter van de Duits-Turkse parlementsgroep, Sevim Dagdelen (Die Linke), had het over gerichte manipulatie in het voordeel van Erdogans AKP.

De voorlopige conclusies en bevindingen van het OVSE vindt u hier.