Taylor Swift schuldig aan plagiaat in "Shake it off"?

Popzangeres Taylor Swift wordt aangeklaagd voor plagiaat. De Amerikaanse r&b-zanger Jesse Braham beweert dat Swift enkele zinnen uit zijn nummer "Haters gone hate" rechtstreeks heeft overgenomen in haar wereldhit "Shake it off". Krijgt Braham gelijk, dan moet Swift maar liefst 42 miljoen dollar ophoesten.

"Shake it off" was in 2014 een wereldwijde hit. Zangeres Taylor Swift won er verschillende Grammy Awards voor. De clip van het nummer is al meer dan één miljard keer bekeken op YouTube.

In het nummer valt vooral het catchy refrein op, en daar knelt volgens r&b-zanger Jesse Braham het schoentje. Voor de zinnen "haters gonna hate hate hate" en "playas gonna play play play" zou Swift zich immers rechtstreeks gebaseerd hebben op zijn nummers "Haters gone hate". In dat nummer komen de zinnen "haters gone hater" en "players gone play" ook voor. Op muzikaal vlak hebben beide liedjes dan weer weinig gemeen.

Braham (50) zegt in de New York Daily News dat hij niet gelooft dat Swift de tekst van haar nummer zelf heeft bedacht. "Onze invalshoek is dezelfde. Als mijn nummer "Haters gone hate" niet had bestaan, dan was "Shake it off" er nooit geweest. Ik heb geprobeerd om deze zaak los te laten, maar dit draait nu eenmaal om mijn nummer."

Als Swift schuldig blijkt aan plagiaat, moet ze niet enkel een boete van 42 miljoen dollar betalen. Braham wil in dat geval ook officieel vermeld worden als co-auteur van het nummer. Hij ging met dat verzoek al meermaals aankloppen bij de platenfirma van Swift, maar werd steeds wandelen gestuurd. Braham wil ook een selfie met de popzangeres, maar ook die vraag viel tot nu in dovemansoren. Voorlopig weigert de entourage van Swift elke commentaar.

Luister en vergelijk