Teruggekeerde Syriëstrijder veroordeeld tot vijf jaar cel

In Antwerpen zijn twee teruggekeerde Syriëstrijders veroordeeld. Een man uit Beveren kreeg vijf jaar gevangenisstraf, waarvan de helft effectief, voor deelname aan een terroristische organisatie. Een 20-jarige man uit Antwerpen kreeg drie jaar met uitstel.

De 28-jarige man uit Beveren had zich aangesloten bij Katibat al-Khadra of Groene Brigade, een jihadistische groep. Hij was naar eigen zeggen eind 2013 naar Syrië vertrokken om te strijden tegen het regime van president Assad. De man beweerde dat hij enkel wacht had gelopen, en nooit een kogel had afgevuurd.

De twintiger uit Antwerpen had een half jaar lang een trainingskamp van terreurgroep IS bijgewoond. Volgens het federaal parket is hij een zwakke en labiele jongeman, die geradicaliseerd was door zijn zus en enkele imams. Hij kreeg drie jaar cel met uitstel, voor een eerder verblijf in Syrië werd hij vrijgesproken.