Uitbreiding milieuschandaal naar duurdere VW-modellen?

Volgens het Amerikaanse milieubeschermingsagentschap EPA zou het Duitse autoconcern Volkswagen ook gesjoemeld hebben met auto's met 3-liter dieselmotoren. Het zou onder meer gaan om de Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne en de Audi Q5. Volgens Volkswagen zelf is daar niets van aan. Het bedrijf ontkent de aantijgingen in een persbericht.

Volkswagen gaf in september toe dat het wereldwijd software in zijn wagens inbouwde waardoor het tijdens uitstoottesten leek alsof ze veel minder stikstofoxide uitstootten dan in werkelijkheid het geval was. Stikstofoxide, oftewel NOx, is een van de veroorzakers van smog. In totaal waren zo'n 11 miljoen wagens betrokken, klonk het toen.

In het schandaal rond de emissiefraude werden tot nog toe enkel de middelgrote auto's 2-litercilindermotoren genoemd. Maar volgens het Environmental Protection Agency en de California Air Ressources Board ging de fraude nog een stap verder en zouden ook de 6-cilindermotoren betrokken zijn. Als gevolg daarvan zouden de reële emissiewaarden van de luxewagens tot negen keer hoger liggen dan de normen.

Het zou gaan om auto's van de modellen Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, Audi A8, Audi A8L en Audi Q5. Volgens het EPA zou het in de VS alleen al om zowat 10.000 luxewagens gaan, bovenop de 500.000 wagens in de VS waarvan al eerder bekend raakte dat ermee gesjoemeld was. Volkswagen reageerde op de aantijgingen met een persbericht, waarin het bedrijf alles ontkent.

Het autoconcern riskeert nu al een miljardenboete in de VS. Als de aantijgingen blijken te kloppen dan zou dat getal nog met zo'n 375 miljoen dollar (340.000 euro) kunnen verhogen.

Weinig impact op verkoop nieuwe auto's

Het milieuschandaal met de sjoemelsoftware heeft in ons land voorlopig weinig impact op de verkoop van Volkswagen. Uit cijfers van de automobielfederatie Febiac blijkt dat in de voorbije maand oktober 3.864 nieuwe Volkswagens zijn ingeschreven. Dat is maar 1,85 procent minder dan in oktober vorig jaar. Volkswagen blijft daarmee het op een na populairste automerk in ons land.

Volkswagendochter Audi kende zelfs een toename van bijna 15 procent, tot 2.703 wagens. Voor alle duidelijkheid, het gaat om inschrijvingen van (reeds geleverde) nieuwe auto's. Over het aantal bestellingen zijn er geen cijfers.