30 procent van duurdere vissoorten blijkt goedkopere vis

Een groot deel van de vis in Brusselse restaurants of kantines van Europese instellingen is niet de vis die op het menu staat. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in opdracht van de milieuorganisatie Oceana. Dure vissoorten worden vaak vervangen door goedkopere, zo blijkt.
In de plaats van blauwvintonijn worden vaak goedkopere soorten verkocht.

Zo wordt de goedkope kweekvis pangasius vaak geserveerd als kabeljauw. Ook tong wordt vervangen door goedkope platvissoorten. De grootste fraude gebeurt met tonijn. Niet minder dan 95 procent van de dure blauwvintonijn blijkt een goedkopere tonijnsoort te zijn.

Gemiddeld blijkt een op de drie vissen een andere soort dan op het menu staat. In restaurant gaan het om 29 procent van de vis,  in de kantines van de EU-instellingen om 38 procent en in sushi-bars zelfs om 55 procent.

Oceana onderzocht samen met de KU Leuven 280 maaltijden in 150 restaurants, inclusief die van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Volgens Oceana is visfraude een probleem over heel Europa dat ook tot in de hoofdstad is doorgedrongen, zelfs tot in de kantines van de beleidsmakers die beslissen over het visserijbeleid.

Niet alleen wordt de consument zo bedrogen, zo zegt de organisatie, maar de praktijk zet ook de deur open naar het witwassen van illegaal gevangen vis. Oceana vraagt dat de EU dringend maatregelen neemt om het etiketteren en de traceerbaarheid van visproducten te verbeteren.

"Indien nodig actie"

De federale overheidsdienst Economie wil het nieuws over gesjoemel met vis in Brusselse restaurants ten gronde onderzoeken en zal indien nodig ook acties ondernemen.

De Economische Inspectie voerde de voorbije twee jaar 264 onderzoeken uit, wat twintig pv's en drie dagvaardingen opleverde. De controles zijn vooral gericht op supermarkten, groothandels en viswinkels. Over de restaurants zijn er naar verluidt weinig klachten.

Bij de Europese Commissie valt te horen dat drie Belgische bedrijven instaan voor de restaurants en kantines van de Europese instellingen. De controle daarvan gebeurt door het federaal voedselagentschap FAVV. Bij het FAVV wordt de bal echter doorgespeeld naar de FOD Economie, die verantwoordelijk is voor economische fraude.

Meest gelezen