"Ik wilde een van die perfecte meisjes zijn op sociale media"

Een half miljoen volgers op Instagram, 200.000 op YouTube en Tumblr en 60.000 op Snapchat. En toch stopt de 18-jarige Essena O'Neill voorgoed met sociale media. "Ik keek uren naar die perfecte meisjes op sociale media. Toen ik uiteindelijk een van hen was, was ik nog niet gelukkig."

De Australische tiener gooide op 27 oktober haar hele Instagramaccount om: meer dan 2.000 foto's werden verwijderd, de resterende 97 foto's kregen een nieuw, eerlijk bijschrift.

Zo staat er bij een van haar selfies sinds enkele dagen te lezen: "Ik deed make-up op, krulde mijn haar, nam een jurk en zware, oncomfortabele juwelen. Ik nam vervolgens 50 foto's, totdat ik de foto had die jullie misschien zouden leuk vinden. Vervolgens bewerkte ik mijn selfie met verschillende apps, om toch maar jullie goedkeuring te krijgen. Kortom: er is niets echt aan deze foto."

Bij verschillende foto's schrijft ze ook dat ze betaald werd om met een bepaald producten te poseren. Zo kreeg ze voor het dragen van een bepaald kleedje op een foto 400 dollar van een bedrijf. "Er is niets mis met het promoten van een product, wel met het feit dat ik er niet eerlijk over was."

"Sociale media -zeker hoe ik die gebruikte- zijn dus niet echt", besluit O'Neill. "Het is een systeem dat gebaseerd is op het aantal volgers en op likes. Ik werd er helemaal door opgeslorpt."

Met haar nieuwe website "Let's be game changers", hoopt O'Neill andere mensen te overtuigen van hoe vernietigend het is om online naar goedkeuring van anderen te zoeken. "Ik zie meer, ik luister meer en ik heb meer tijd. Ik ben creatiever, gelukkiger en minder gestrest. En het allerbelangrijkste: ik voel meer."

Bekijk de aankondiging van O'Neill op YouTube

lees ook