"Levensomstandigheden in jungle van Calais moeten beter"

Een administratieve rechtbank in het Franse Rijsel heeft bevolen tot verbeteringen van de levensomstandigheden in de jungle van Calais. In dat kamp verblijven ruim 6.000 vluchtelingen die hopen de oversteek te maken naar Groot-Brittannië.

Enkele ngo's waren vorige week naar het gerecht gestapt. Zij verwezen in een persmededeling over de gerechtelijke stappen naar een rapport van de universiteit van Birmingham, waarin sprake is van een structureel gebrek aan onderdak, voedsel, hygiëne en veiligheid.

De prefectuur van het departement Pas-de-Calais en de gemeente Calais moeten nu, op vraag van de rechtbank, onder meer zorgen voor 50 extra kraantjes en 50 extra latrines. Daarnaast worden ook betere toegangsmogelijkheden voor de reddingsdiensten gevraagd. Alle maatregelen moeten binnen de acht dagen doorgevoerd zijn. Voor elke dag vertraging wordt een boete van 100 euro opgelegd.