ABVV niet te spreken over N-VA-voorstel educatief verlof

De socialistische vakbond ABVV is niet te spreken over het voorstel van N-VA om het systeem van betaald educatief verlof bij te sturen. De N-VA wil onder meer het aantal opleidingen dat in aanmerking komt voor terugbetaling beperken. "Dit is een zoveelste pestmaatregel", klinkt het bij de vakbond. "De N-VA wil iedereen monddood maken die het niet met hen eens is."

In het voorstel van N-VA-parlementslid Jan Hofkens worden enkel nog opleidingen terugbetaald die "de competenties van de werknemers en hun positie op de arbeidsmarkt versterken". Doordat er nu te veel opleidingen worden terugbetaald, ontspoort het budget, klinkt het.

Hofkens heeft daarnaast ook vragen bij de syndicale opleidingen, die zo'n tien procent uitmaken van het totale aantal opleidingen.

Monddood

De algemeen secretaris van het ABVV, Caroline Copers, vreest dat de N-VA -na de opleidingscheques- nu het betaald educatief verlof in het vizier neemt. "Je kan het ook zien als een aanval op de centra voor volwassenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, enz..."

Volgens Copers is het betaald educatief verlof net een "individuele keuze en een recht voor de werknemer". In veel gevallen is er trouwens al een expliciete link met de arbeidsmarkt. "Denk aan de middenstandopleidingen, de VDAB-opleidingen. Maar men moet stoppen met alles in puur economische criteria te bekijken. Als ik via betaald educatief verlof een andere taal wil leren, zoals Chinees, dan doe ik dat in de eerste plaats om mezelf te ontplooien. Als dat later nog van pas komt binnen mijn job, is dat meegenomen, maar geen noodzaak".

Copers ziet in het voorstel vooral een nieuwe poging van de N-VA om de vakbonden te treffen. Door de syndicale opleidingen in vraag te stellen, suggereert de N-VA dat die niet transparant zouden zijn. "Maar dat zijn ze wel."

Copers vermoedt dan ook dat de N-VA een achterliggende agenda heeft. "Dit voorstel past in een agenda waarin men iedereen die het niet eens is met het beleid monddood wil maken".