Amerikaanse burger opgepakt in Iran op verdenking van spionage

Een Amerikaanse burger is in Iran opgepakt op verdenking van spionage, zo berichtten Iraanse media. Ook zijn drie Iraanse journalisten opgepakt, maar een reden voor hun arrestatie wordt niet gemeld.

De Amerikaans-Libanese burger Nezar Zaka wordt ervan beschuldigd banden te hebben met Amerikaanse militaire en inlichtingenkringen. Het is niet duidelijk waar en wanneer hij is opgepakt. Volgens het Iraanse nieuwsagentschap Mehr bestaan er foto's van de man in een Amerikaans militair uniform.

Zaka zou zo de vijfde Amerikaan zijn die in Iran vastzit, naast onder meer de Washington Post-verslaggever Jason Rezaian. Hoewel de relaties tussen Iran en het Westen verbeterden na het akkoord over het Iraanse kernprogramma, bestaat nog immer argwaan jegens Amerikanen in Teheran.

De Iraanse staatstelevisie kondigde dinsdag ook aan dat de "inlichtingendiensten van de Revolutionaire Garde (de elite-eenheid van het regime) verschillende leden van een infiltratienetwerk gelinkt aan vijandige westerse regeringen" hebben opgepakt. De verdachten zouden "op sociale netwerken en in de media van het land" actief zijn. Onder de drie opgepakte journalisten is Issa Saharkhiz, aldus agentschap Ilna, die dicht bij hervormingsgezinden staat.