Amerikaanse satellietbeelden "sluiten inslag raket bij vliegtuigcrash uit"

Amerikaanse satellietbeelden sluiten uit dat het Russische passagiersvliegtuig dat dit weekend in de Sinaï-woestijn in Egypte is neergestort, geraakt werd door een raket. Dat zeggen verantwoordelijken aan de Amerikaanse zender NBC.

"De speculatie dat het vliegtuig door een raket werd neergehaald, is hiermee van de baan", aldus de anonieme bron.

Op de beelden van een Amerikaanse infrarood-satelliet is een flits te zien op het moment dat het vliegtuig zaterdagochtend boven de Egyptische woestijn vliegt. Analisten menen dat het kan wijzen op een ontploffing van het toestel, door de kerosinetank of een bom. Maar over een raket die afgevuurd werd vanop de grond is geen enkele indicatie, luidt het.

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst, James Clapper, verklaarde op zijn beurt dat er "op dit moment" geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een terreuraanslag. Maar het is ook nog te vroeg om de betrokkenheid van IS volledig uit te sluiten, gaf hij toe. Een groep islamitische militanten, die naar eigen zeggen gelieerd zijn met IS, eiste kort na de crash de aanslag op.