België 17e in wedstrijd Engelse taal, Nederland tweede

België heeft de 17e plaats behaald in de lijst van EF English Proficiency Index 2015. De EF English Proficiency Index meet de kennis van de Engelse taal bij volwassenen in landen waar een andere moedertaal wordt gesproken. Vlamingen zijn sterker dan Walen. Maar onze noorderburen, die op de tweede plaats eindigden na Zweden, zijn nog een stuk mondiger in de taal van Shakespeare, zo blijkt.

Dit jaar behandelt het EF EPI rapport 70 landen in de rangschikking. De resultaten zijn gebaseerd op data verkregen van 910.000 volwassen die hun kennis van Engels testten.

Zweden, Nederland en Denemarken nemen het podium in, met scores die hoger liggen dan 70. België eindigt op de 17e plaats wereldwijd, met een gemiddelde score van 59,13. Dit is een sterke daling tegenover vorig jaar, toen België op de 9e plaats stond en een gemiddelde score haalde van 61,21.

Vlamingen hebben een zeer hoge vaardigheid in het Engels, met een gemiddelde score van 62,20; Franstaligen behalen een behoorlijke hoge taalvaardigheid (gemiddeld 57,94). Antwerpen en Gent halen de hoogste scores, Brussel volgt in hun voetsporen.

Hoewel vrouwen wereldwijd beter Engels spreken dan mannen is dit in België net omgekeerd: mannen (gemiddeld 60,79) zijn sterker in Engels dan vrouwen (gemiddeld 57,47).