Bomalarm in veertigtal scholen in Canada

In de Canadese provincies Québec en Ontario zijn vandaag enkele tientallen scholen tijdelijk ontruimd nadat ze per e-mail een bommelding hadden ontvangen. Dat maakte de minister van Openbare Veiligheid van de provincie Québec, Pierre Moreau, bekend. De scholen werden na een grondig onderzoek door de politie weer vrijgegeven. Sommigen echter bleven ook voor de rest van de dag dicht.

De bedreigingen kwamen van een "collectief" dat niet gekend is bij de politie maar dat beweerde te handelen "tegen de houding van de onderwijzers of wat in de scholen wordt onderwezen", aldus Moreau.

In Québec alleen al kregen 20 van de 48 colleges die voorbereiden op hogere studies de dreigmail gericht aan de directie van de school. Uit voorzorg werden andere scholen in de provincie en in een ruime straal rond Montréal eveneens gesloten en doorzocht. Tot in Ottawa, in de provincie Ontario, zouden scholen de e-mail ontvangen hebben.

De leerkrachten in de twee provincies zijn al enkele dagen aan het staken uit onvrede met de plannen van de regering om hun arbeidsvoorwaarden te herzien. Dat gebeurt in het licht van een besparingsronde.

Volgens minister Moreau wijst niets erop dat de bedreigingen echt zijn, "maar worden ze wel serieus genomen". Philippe Couillard, de premier van Québec, sprak hardere taal. "Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten weten dat ze vervolgd zullen worden en dat -als we erin slagen hen te identificeren- het onderzoek zeer grondig zal worden gevoerd. Dit is onaanvaardbaar. Het is verwerpelijk. Ik heb er geen woorden voor, het is gewoon misdadig."