De beste Bondfilms

Ward kiest zijn zes favoriete Bondfilms. Opvallende vaststelling: alle Bondacteurs zijn in deze top 6 vertegenwoordigd, op Pierce Brosnan na. Dus ook de verguisde George Lazenby.

6. Dr. No (1962)

De film die het fenomeen op gang trok en waarin alle iconische elementen worden geïntroduceerd: de onoverwinnelijke held, de exotische locaties, de meedogenloze slechterik en de fotogenieke girls. En seks, natuurlijk. Zòveel seks dat het bioscooppubliek van begin jaren zestig even geschoffeerd als geïntrigeerd was. Gevolg: "Dr. No" werd een wereldwijd succes en luidde alzo het begin in van de meest lucratieve filmreeks aller tijden.

5. The living daylights (1987)

Aan herwaardering toe, dit vaak vergeten 007-avontuur van Timothy Dalton. Dalton voerde zijn stunts zelf uit en geeft een zeer credibele vertolking van een geheim agent die met innerlijke demonen worstelt en dat afreageert op iedereen die zijn pad kruist. De plot gaat over KGB-spionnen die naar het westen overlopen, Jeroen Krabbé speelt de slechterik en A-ha zingt de titelsong. “The living daylights” is de perfecte tijdscapsule van de jaren tachtig.

4. The spy who loved me (1977)

Het onbetwistbare hoogtepunt van de Roger Moore-periode, waarin Bond het moet opnemen tegen een megalomane kluizenaar die de wereld wil vernietigen om een nieuwe beschaving op de bodem van de oceaan te stichten. De film dankt zijn onverwoestbare reputatie vooral aan de beginstunt: Moore die van een waanzinnig hoge klif skiet en enkele griezelig stille, razend spannende seconden in het ijle valt… om dan een parachute met de Union Jack te openen.

3. On her majesty’s secret service (1969)

Initieel weggehoond als een mislukte poging om George Lazenby te lanceren als 007, maar over de jaren heen is de reputatie van de film helemaal hersteld. Terecht: de actie is puik in beeld gebracht en het is ook de eerste film waarin we iets te weten komen over de emotionele wereld van Bond. Hij wordt verliefd en trouwt, maar voor dat huiselijk geluk wordt hij meteen gestraft. Een geheim agent mag zich nooit door zijn hart laten leiden, is de les. Enkel door zijn brein en zijn geslachtsorgaan.

2. Skyfall

Het voorlopige hoogtepunt uit de Daniel Craig-periode. Dat heeft veel te maken met de man àchter de camera, Sam Mendes, de beste regisseur die zich ooit aan een Bondfilm waagde. Visueel en psychologisch razend interessant, een superstijlvolle actiethriller die de soms wat karikaturale 007-elementen op een clevere manier in het verhaal weeft. “Spectre” is ook van Mendes, en nét niet zo sterk.

1. Goldfinger (1964)

In hun derde Bondfilm hebben de producers alle welbekende ingrediënten - explosieve actie, waanzinnige gadgets, bloedmooie vrouwen met dubbelzinnige namen als Pussy Galore - geperfectioneerd. Het resultaat is de essentie van 007, met Sean Connery op zijn allervirielst. Onvergetelijke scènes: Bond ligt vastgebonden op een tafel terwijl een laserstraal zijn mannelijkheid bedreigt, en de moord op Bondgirl Jill Masterson, die van kop tot teen in goud wordt beschilderd en sterft door huidverstikking.