Galant opnieuw onder vuur wegens duur advocatenkantoor

Het advocatenkantoor Clifford Chance was al eind oktober aan het werk voor het kabinet van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, hoewel dat pas op 7 november groen licht gaf voor de officiële aanstelling van het advocatenkantoor. Dat blijkt uit facturen die Le Soir kon inkijken. De oppositie staat op haar achterste poten en eist een spoedbijeenkomst van de Kamer.

Federaal minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) kwam vorige week in nauwe schoentjes door de aanstelling van advocatenkantoor Clifford Chance. Tijdens een pittig vragenuurtje in de Kamer kreeg ze van de oppositie de wind van voren. Die verweet haar niet alleen dat ze niet de juiste aanbestedingsprocedure had gevolgd, maar ook nog eens had gelogen en de schuld voor de flater op haar administratie had proberen te schuiven. Premier Charles Michel erkende dat zijn partijgenote "onvoorzichtig" was.

Het verhaal krijgt vandaag nog een staartje nu blijkt dat Clifford Chance al prestaties factureert sinds 29 oktober, tien dagen voor de officiële keuze voor het advocatenkantoor werd gemaakt.

Kabinet wijst opnieuw naar administratie

Het kabinet-Galant is zich van geen kwaad bewust. "Op 29 oktober kregen we een mail van de administratie die aangaf dat we geen offerteaanvraag moesten uitschrijven. Alles verliep dus in perfect vertrouwen met de FOD, zoals ook blijkt uit de conversaties per mail en telefonisch", verduidelijkt haar woordvoerder, die zich verbaasd toont dat vertrouwelijke facturen naar de pers gelekt zijn.

Het kabinet en de administratie overwogen destijds om drie advocatenkantoren te bevragen. "Daarbij was het wel nog noodzakelijk om na te gaan of de kantoren waaraan we dachten geschikt waren voor de taak", aldus nog de woordvoerder. "We hebben toen contact opgenomen met Clifford Chance voor een eerste briefing. Vandaar ook dat de factuur loopt vanaf 29 oktober."

Spoedvergadering

Maar voor de oppositiepartijen Groen en Ecolo is dit incident er een te veel. Beide partijen hebben vanavond om een spoedvergadering van de voorzittersconferentie in de Kamer gevraagd.

CDH wil dat premier Michel met spoed gehoord wordt door het parlement. De PS vraagt de samenkomst van de gemengde commissie infrastructuur-algemene zaken.