Iraakse oud-minister Ahmed Chalabi overleden

In Irak is de oud-minister Ahmed Chalabi overleden aan een hartaanval. Hij speelde een sleutelrol in de aanloop naar de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Achteraf bleek dat Chalabi de meeste informatie had verzonnen.

De sjiiet Chalabi was afkomstig uit een rijke familie van handelaars en richtte, in ballingschap, organisaties op tegen de vroegere dictator.

Hij bezorgde de Amerikaanse regering in 2003 vervalste bewijzen over de vermoedelijke massavernietigingswapens van Saddam Hoessein die de aanleiding vormen voor de Amerikaanse inval. Toen achteraf bleek dat Chalabi de meeste informatie had verzonnen, distantieerden de Amerikanen zich van de Iraakse politicus.

Na de invasie leidde hij enkele programma's die de erfenis van Hoesseins Baath-partij moesten ontmantelen.