Museum bedankt voor de garderobe van Thatcher

Fans van Margaret Thatcher kunnen volgende maand hun slag slaan, want veilinghuis Christie's gaat een 150-tal loten veilen die hebben toebehoord aan de Britse oud-premier. Het gaat om juwelen, handtassen en stukken uit de garderobe van de "ijzeren dame", waaronder zelfs haar trouwjurk. Eerder had het Londense Victoria and Albert Museum een aanbod van de kinderen van Thatcher afgewimpeld om de garderobe van hun moeder tentoon te stellen.

Het Victoria and Albert Museum heeft een uitgebreide modecollectie en organiseerde eerder dit jaar een opmerkelijke modetentoonstelling rond de outfits van popicoon David Bowie. Het museum heeft aan de Britse krant The Guardian bevestigd dat het een aanbod had gekregen van de erfgenamen van Margaret Thatcher.

"Het V&A heeft beleefd het aanbod van de kleren van barones Thatcher afgeslagen omdat die beter thuishoren in een andere collectie die meer inzoomt op hun historische waarde", luidt het in een verklaring.

Trouwjurk

Vanmorgen heeft Christie's bekendgemaakt dat 150 loten onder de hamer gaan, waaronder een lederen ministerkoffer, een onderscheiding die de oud-premier heeft gekregen van haar bondgenoot en vriend Ronald Reagan, haar blauwe, fluwelen trouwjurk en een art-decohalsband. Online zullen er nog eens 200 loten per opbod worden verkocht.

De geschatte waarde van de verschillende loten varieert tussen de 200 en 180.000 pond, omgerekend 280 en ruim 250.000 euro. Een eerdere veiling van zeven mantelpakjes, drie jaar geleden, bracht 126.000 euro op.

Iron Lady

Margaret Thatcher was premier van Groot-Brittannië van 1979 tot 1990. De conservatieve politica, ook wel "Iron Lady" genoemd omwille van haar bikkelhard imago, viel op door haar traditionele kledingstijl mét dito handtas. Haar gewoonte om haar minister in het openbaar te berispen werd ook "handbagging" genoemd.

De oud-premier overleed in april 2013. Ze was 87.

AP2009