Proces in beroep tegen Pistorius van start gegaan

In de Zuid-Afrikaanse stad Bloemfontein is het beroep tegen de voormalige sprinter Oscar Pistorius begonnen. Openbaar aanklager Gerrie Nel wil de 28-jarige oud-atleet tot minstens 15 jaar gevangenis veroordelen voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp. De verdediging wil het houden bij de in eerste instantie uitgesproken straf van vijf jaar gevangenis, voor doodslag door schuld.

Pistorius woont het proces, voor de hoogste Zuid-Afrikaanse beroepsinstantie, niet bij. Hij zat een jaar van zijn straf uit in de gevangenis, maar zit sinds een tweetal weken de rest van zijn straf uit onder huisarrest.

Tijdens de behandeling in beroep worden geen nieuwe getuigen gehoord, maar worden de documenten en notulen van het geding in eerste aanleg nagegaan. Het geding duurt vaak maar enkele dagen, maar kan ook tot enkele weken uitlopen.