Verdachte vluchtmisdrijf: nooit een rijbewijs gehaald en toch 7 keer rijverbod

De 21-jarige verdachte die een week geleden vluchtmisdrijf pleegde nadat hij een meisje van 12 had doodgereden in Vilvoorde, blijkt geen rijbewijs te hebben. Bovendien heeft hij al 7 keer een rijverbod opgelegd gekregen. De man heeft zich gisteren aangegeven bij de politie. Hij blijft aangehouden.

De man blijkt enkel een theoretisch rijexamen afgelegd te hebben, en hij had dus enkel een voorlopig rijbewijs, dat inmiddels vervallen is. Een praktisch rijexamen heeft hij nooit afgelegd en hij heeft dus ook nooit een rijbewijs gehad. Dat heeft zijn advocaat gezegd.

De man is vanmiddag voor de onderzoeksrechter verschenen. Hij heeft alles bekend. De man is aangehouden en in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding in het kader van een verkeersongeval en vluchtmisdrijf.

Hij werd overigens al zeven keer veroordeeld, wegens rijden zonder rijbewijs, zonder verzekering of andere documenten zoals het keurings- en inschrijvingsbewijs. Bij al deze veroordelingen kreeg de man een rijverbod opgelegd, ook al had hij dan geen rijbewijs. Of het toen geweten was dat hij geen rijbewijs had, is niet duidelijk.

Ook op het moment van de aanrijding vorige week in Vilvoorde, was de man ontzet uit het recht tot sturen, zoals dat heet.

Week spoorloos

De 21-jarige verdachte uit Schaarbeek was een week lang spoorloos. Gisterennamiddag heeft hij zich uiteindelijk zelf aangegeven bij de lokale politie van Vilvoorde-Machelen, samen met een advocaat. De verdachte is toen ook meteen verhoord door de politie.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd "wegens onopzettelijke doding in het kader van een verkeersongeval en vluchtmisdrijf".

De auto van de man is voorlopig nog niet gevonden.

Aangereden op weg naar huis

Het 12-jarige meisje werd op woensdag 28 oktober door een auto aangereden op het kruispunt van de Willemsstraat met de Radiatorenstraat in Vilvoorde. Ze was toen met de fiets op weg van haar school in Vilvoorde naar haar huis in Eppegem. Ze stierf een dag later in het UZ van Jette aan haar verwondingen.

De 21-jarige man die van de aanrijding verdacht wordt, pleegde nadien vluchtmisdrijf. Op camerabeelden was de nummerplaat van de auto wel herkenbaar. De verdachte kon uiteindelijk geïdentificeerd worden, maar bleef nog een week spoorloos, tot gisteren.

Vrijdag verschijnt de man uit Schaarbeek voor de raadkamer. Die moet dan beslissen of hij in de cel blijft.

Acht jaar cel

De 21-jarige verdachte riskeert een gevangenisstraf van acht jaar, onder meer vijf jaar voor het dodelijk ongeval en twee jaar voor het vluchtmisdrijf, een geldboete van 30.000 euro en een levenslang rij­verbod.

Familie meisje wil in alle rust afscheid nemen

De familie van het overleden meisje vraagt de geschreven en audiovisuele media intussen om "vandaag en de komende dagen het nodige respect te tonen voor de rouw en het verdriet bij het verlies dat de familie treft".

De familie vraagt uitdrukkelijk dat zowel de geschreven als de audiovisuele pers op geen enkele manier aanwezig zal zijn in de aanloop van, tijdens en na de herdenkingsplechtigheid van donderdag aanstaande. Ze wil na de herdenkingsplechtigheid en tot het lopende gerechtelijk onderzoek volledig afgrond is, ook niet langer door de pers gecontacteerd worden.