Volkswagen vindt nog bij 800.000 wagens onregelmatigheden

Na het schandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen staat de autoproducent opnieuw ophef te wachten. Bij een intern onderzoek zijn namelijk nog andere "onverklaarbare" onregelmatigheden ontdekt. Deze keer gaat het om tegenstrijdigheden bij de uitstoot van CO2. 800.000 auto's van verschillende merken van de groep zouden erdoor getroffen zijn. Volkswagen schat het economische risico op ongeveer twee miljard euro.

Tot voor kort was enkel bekend dat de resultaten voor de uitstoot van stikstofoxide (NOx) gemanipuleerd waren. Nu blijkt dat er ook onregelmatigheden gebeurd zijn bij de testen rond de uitstoot van koolstofdioxide, het belangrijkste broeikasgas.

De autofabrikant benadrukt in een persbericht dat de veiligheid van de wagens niet in het gedrang gekomen is. De getroffen modellen zijn de Polo, Golf en Passat bij Volkswagen, de Audi A1 en A3, de Skoda Octavia en de Seat Leon en Ibiza. Het gaat om wagens met een dieselmotor van 1,4 liter, 1,6 liter of 2 liter. In een geval zou ook een benzinemotor getroffen zijn.

Het management van Volkswagen beklemtoont in de mededeling dat ze in samenwerking met de overheden wil komen tot een grondige en betrouwbare doorlichting van het probleem.

VW-topman Matthias Müller (foto) onderlijnt dat ook in deze zaak tot op het bot naar de waarheid zal worden gezocht. "Ik heb mij er van in het begin voor ingezet dat we de gebeurtenissen onafgebroken en volledig zouden uitklaren. Daarbij laten we ons door niets of niemand tegenhouden. Het is een pijnlijk proces, maar er is geen alternatief", aldus Müller. "Voor ons telt enkel en alleen de waarheid. Dat is de voorwaarde voor de fundamentele hervorming die Volkswagen nodig heeft."