3 jaar met uitstel voor leraar die 27 leerlingen aanrandde

De correctionele rechtbank van Turnhout heeft de 28-jarige Seppe R., een voormalige zorgleerkracht, veroordeeld tot een celstraf van 36 maanden met uitstel voor het aanranden van de eerbaarheid van 27 minderjarige leerlingen.

Seppe R. was actief in basisscholen in Turnhout, Merksplas en Westerlo. Hij stond terecht voor de aanranding van 33 leerlingen. Over 27 van die feiten legde hij bekentenissen af en daar werd hij woensdag ook voor veroordeeld. Voor de overige beschuldigingen ging de man vrijuit. Aangezien de voormalige zorgleerkracht een "pedofiele stoornis met kans op recidive" heeft, komt hij best niet meer in contact met minderjarigen, luidt het.

De man is voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet en mag 20 jaar lang geen les meer geven aan minderjarigen of een functie opnemen in een organisatie waar met minderjarigen wordt gewerkt.

De aanrandingen kwamen in juni 2014 aan het licht na een klacht van een moeder van een van de leerlingen waarmee Seppe R. contact had, een zesjarig meisje. De zorgleerkracht had de rokjes en onderbroekjes van verschillende meisjes naar beneden getrokken. Kort na zijn arrestatie verklaarde hij dat hij "wilde nagaan of ze thuis niet seksueel misbruikt werden", maar na gesprekken met een gerechtspsychiater kwam hij volgens zijn advocate tot het besef dat hij een pedofiele stoornis heeft.

Aangezien Seppe R. volgens het openbaar ministerie "geen verregaande handelingen" stelde, werd hij enkel naar de rechtbank verwezen voor aanranding en niet voor verkrachting. Het misbruiken van zijn gezagspositie, het grote aantal jonge slachtoffertjes en de mogelijk zware impact op die kinderen op lange termijn werden wel als verzwarende omstandigheden gezien. De man krijgt nu geen effectieve celstraf, behalve de voorbije voorhechtenis, maar moet zich wel laten begeleiden.