"Bestuurders kunnen gerust zijn: Rogiertunnel is opnieuw veilig"

De Rogiertunnel in Brussel is opnieuw open voor alle verkeer, na een grondige inspectie vannacht. Dat gebeurde nadat de Rogier- en de Kruidtuintunnel gisteren urenlang werden afgesloten vanwege een betonblok dat naar beneden was gekomen. "De tunnel is opnieuw veilig, we hebben er alle vertrouwen in dat dit op korte termijn niet opnieuw zal gebeuren", aldus Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

"Tijdens de inspectie werden nog losse betonblokjes gevonden in een aantal uitzettingsvoegen. Die werden manueel verwijderd om te voorkomen dat die spontaan naar beneden zouden vallen", gaat Paemen verder.

Kunnen bestuurders opnieuw gerust zijn als ze door de Brusselse tunnels rijden? "We voeren regelmatig onderhoudswerken en controles uit bij de tunnels. Incidenten zoals gisteren kunnen normaal gezien op korte termijn niet meer gebeuren."

De inspectie van vannacht was vooral gericht op het beveiligen van de tunnel, later volgt er nog een grondigere inspectie. "De minister heeft een onderzoek bevolen naar de veiligheidstoestand van alle tunnels. We zijn nu aan het uitzoeken hoe we dat zullen aanpakken. Dat zal op korte termijn gebeuren, al zijn er wel wat overheidsprocedures die we eerst moeten doorlopen."

Intussen is er wel al iets meer bekend over de oorzaak van het incident van gisteren. "De betonblok is naar beneden gekomen door waterinsijpeling in de tunnel. De waterdichtingslaag in de tunnel was namelijk een beetje beschadigd."

Nachtelijke race tegen de klok: de Brusselse tunnels controleren