"Broeikasgasuitstoot daalde sinds 1990 met 17,9 pct in EU"

De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is sinds 1990 met 17,9 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. België zwerft rond het gemiddelde, met een daling van 17,4 procent.
www.newspix.be

De grootste daling in de uitstoot van broeikasgassen werd genoteerd in de Baltische staten en Roemenië, waar ze meer dan gehalveerd werden. In Malta (+56,9 procent), Cyprus (+47,7 procent) en Spanje (+22,5 procent) ging de uitstoot gevoelig omhoog. België noteerde een daling van 17,4 procent tussen 1990 en 2012.

De transportsector is de tweede grootste bron van CO2-uitstoot in de EU. "Meer dan twee derde van de transport-gerelateerde CO2-uitstoot komt van wegvervoer. Daarom maakt de overschakeling bij binnenlandse reizen van de weg naar het spoor deel uit van de Europese maatregelen om de uitstoot te beperken", aldus Eurostat.

Het aandeel van het spoor in het passagierstransport is tussen 2003 en 2013 globaal gestegen van 6,7 procent naar 7,6 procent, met Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk als uitschieters. Aan de andere kant is het aandeel van het spoor in het goederentransport in dezelfde periode gemiddeld gedaald van 18,3 procent naar 17,8 procent. In België is het in beide gevallen gestegen, van 6,5 procent naar 7,4 procent in het passagierstransport en van 11 procent naar 15,1 procent in het goederentransport.