"Onze organisatie pikt nog altijd dode lichamen op"

De Burundese mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa heeft voor het eerst van zich laten horen sinds hij in augustus werd neergeschoten in de hoofdstad Bujumbura. Mbonimpa raakte daarbij zwaargewonden en verblijft nog altijd in een ziekenhuis in Brussel. In een videoboodschap zegt hij dat de veiligheidsdiensten in zijn land nog steeds mensen vermoorden.

De videoboodschap is opgenomen op 22 oktober en is op het internet geplaatst door de Oegandese mensenrechtenorganisatie East and horn of Africa human rights defenders project (EHAHRDP). Volgens Mbonimpa bezondigen de Burundese veiligheidsdiensten zich nog altijd aan mensenrechtenschendingen. "Tot eind september waren er 237 doden geteld en van 1 tot 18 oktober zijn ten minste 50 doden geteld", zegt hij.

"Zelfs vandaag gaan we door met het ophalen van dode lichamen: mannen, vrouwen, kinderen en studenten", zegt een duidelijk verzwakte Mbonimpa in moeizaam Frans. "Je ziet het door naar mij te kijken. Je ziet dat ik een ijzeren kroon draag. Die loopt door tot aan mijn borst en mijn rug. Het is pijnlijk, maar ik verdraag het omdat het een behandeling is waarvan ik genees."

Begin augustus is Pierre-Claver Mbonimpa neergeschoten in de buurt van zijn huis. "Ik bevond mij in een auto met mijn chauffeur. Ik verloor het bewustzijn voor ten minste 1 minuut en toen ik weer bij bewustzijn kwam, zat ik helemaal onder het bloed." De aanslag tegen Mbonimpa gebeurde in de nasleep van de controversiële verkiezingen in Burundi, waarbij president Pierre Nkurunziza zich verzekerde van een nieuwe ambtstermijn.

Mbonimpa verbleef gedurende een week in een polikliniek in Bujumbura. "Daarna hebben weldoeners in de diplomatie beslist om mij naar Brussel over te brengen, waar ik wordt verzorgd in een ziekenhuis", vertelt hij.

De toestand in Burundi blijft op zijn minst zorgwekkend. De Verenigde Naties bevestigen dat er de laatste weken 130 doden zijn gevallen en hebben het ook over 90 gevallen waarbij mensen gefolterd zijn. President Nkurunziza heeft burgers vijf dagen gegeven om hun illegale wapens in te leveren, maar het is zeer de vraag of dit zal leiden tot minder geweld van de kant van de veiligheidsdiensten.