Airbnb verdubbelt aantal Belgische accommodaties in jaar tijd

Airbnb, de online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties, heeft het aantal aangeboden accommodaties in België in de afgelopen twaalf maanden verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die vandaag werden voorgesteld.

In ons land worden 10.400 accommodaties aangeboden. De meeste daarvan (5.500) in Brussel, gevolgd door Vlaanderen (3.600) en Wallonië (1.400). Goed 61 procent daarvan zijn volledige woningen.

De Belgische Airbnb's kregen dit jaar 350.000 gasten over de vloer, die gemiddeld 2,9 dagen bleven. Zowat 80 procent daarvan komt uit Europa, 10 procent is Belg. Opmerkelijk: nog meer Belgen, 434.000, overnachten in het buitenland in een Airbnb.

Gemiddeld wordt een accommodatie 36 dagen per jaar verhuurd. Vlaanderen ligt pal op dat gemiddelde, in Brussel ligt het met 39 dagen per jaar iets hoger. Het gemiddelde jaarinkomen dat daaruit voortkomt is 2.300 euro. Dat is ook het gemiddelde voor Brussel terwijl Vlaanderen daar iets hoger ligt (2.400 euro).

Uit de studie blijkt ook dat iets meer dan de helft van de verhuurders (52 procent) Airbnb nodig heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.

Vandaag werd ook de nieuwe general manager van Airbnb België voorgesteld: Philippe Coulon. Voordien werd de Belgische tak samen met Frankrijk vanuit Parijs beheerd.