Ambachtelijke bierbrouwer krijgt het warm onder de voeten

De Brusselse ambachtelijke brouwer Cantillon heeft tijdelijk zijn bierproductie moeten stilleggen. De reden daarvoor is de ongewoon hoge temperatuur, waardoor het bier niet natuurlijk kan afkoelen. "Wij zijn slachtoffer van de klimaatverandering."

Het is een punt van eer dat de productie volledig natuurlijk gebeurt. Daarom wil de brouwer van Lambiek, opgericht in 1900, niet weten van kunstmatige koelmethodes. "De ideale koeltemperatuur is tussen de 0 en 5 graden" zegt eigenaar Jean Van Roy in "De wereld vandaag". Als het bier koelt onder de huidige nachttemperatuur - tussen 10 en 15 graden - komen er te veel bacteriën in.

Daarom stopte Cantillon voor de rest van de week met brouwen. Een drooglegging van een week kan de kleine producent nog aan, maar een langere periode zonder productie zou problematisch worden. "Een week is geen ramp. Als we moeten stoppen op langere termijn, is het wel een probleem" zegt Van Roy.

Van Roy wil zeker terug starten op zaterdag 14 november, de publieke brouwdag. Dat is de enige dag in het jaar dat de brouwerij openstaat voor bezoekers. Op dat evenement komen mensen af van over heel de wereld.